
 
 
Ref. No.: MCHI/PRES/13-14/037 

November 14, 2013 
 
To, 
The Revenue Secretary 
Ministry of Finance, North Block, 
New Delhi. 
 
Dear Sir, 
 
Subject: Voluntary Compliance Encouragement Scheme (VCES), 2013 
 

• This is in connection with the Service tax Voluntary Compliance Encouragement 
Scheme, 2013 (‘the Scheme’), which intends to motivate Assessees to voluntarily 
disclose tax dues for the period October 07 to December 12, which has remained 
unpaid till 1 March 2013. 
 

• We really congratulate the genuine efforts made by the Central Board of Excise and 
Customs by issuing Circular No. 169/4 /2013 – ST dated 13 May 2013 and Circular No. 
170/5 /2013 – ST dated 8 August 2013 (collectively referred as ‘Circulars’) for 
clarifying various issues with regard to the scope of the scheme, thereby encouraging 
tax payers to opt for the scheme. 

 

• We specifically seek your kind attention to serial no #1 of Circular No. 170/5/2013 - ST 
dated 8/8/2013, in which, following was clarified. 

 
“Question: Whether the communications, wherein department has sought information of 
roving nature from potential taxpayer regarding their business activities without seeking 
any documents from such person or calling for his presence, while quoting the authority of 
section 14 of the Central Excise Act, 1944, would attract the provision of section 106 (2) 
(a)? 
 
Clarification: Attention is invited to clarification issued at S. No. 4 of the circular No. 
169/4/2013–ST, dated 13.5.2013, as regards the scope of section 106 (2) (a) of the Finance 
Act, 2013, wherein it has been clarified that the provision of section 106 (2)(a)(iii) shall be 
attracted only in such cases where accounts, documents or other evidence are 
requisitioned by the authorized officer from the declarant under the authority of a 
statutory provision. 
 
A communication of the nature as mentioned in the question would not attract the 
provision of section 106 (2)(a) even though the authority of section 14 of the Central Excise 
Act may have been quoted therein.” 
 

• On a practical note, the service tax department is limiting the benefit of this clarification 
only in such cases where any document (not being Summons) has been issued quoting 
the authority of Section 14 for a roving inquiry.  However, the department is not 
extending the benefit to Summons where personal presence has been sought/ 
additional documents has been sought, even though the Summon is of ‘roving nature’.  



• There are cases where the department issues Summons to a Company (and in some 
cases, to various companies of an industry) under Section 14, to gather generic 
information about the business operations, about the revenue streams/ expense 
streams/ contracting arrangements/ status of tax payments by the Company/ Industry. 
For that purpose, personal presence of a person/ additional documents is also sought. 
 

• Such Summons, are clearly ‘roving’ in nature, and no specific issue is being investigated 
by the department. In other words, the Summons is not for an ‘inquiry or investigation 
in respect of a service tax not levied or not paid or short-levied or short-paid’, and 
hence, should not be covered under Section 106 (2) (a) of the Service tax Voluntary 
Compliance Encouragement Scheme 2013.  

 

• This issue has profound implications, especially in the context of real estate industry in 
the state of Maharashtra, due to a specific trail of proceedings that had happened in the 
past, which is being explained in detail below:  

 

‒ The activity of developing the residential units was, for the first time subjected to 
service tax, with effect from 1 July 2010.  

 
‒ The constitutional validity of the levy of service tax on development of residential 

units, was challenged before Bombay High Court (vide Writ Petition 1456 of 2010) 
and post the negative order of Bombay High Court, the said matter was referred to 
Supreme Court and remains pending before the Apex Court. 

 
‒ Pending the Bombay High Court decision, the industry members followed 

different practices, some deposited service tax with the service tax department, 
while some deposited the service tax with the Bombay High Court.   

 

‒ In order to understand the industry’s business practice and the amount of taxes 
being deposited by the developers with the Bombay High Court and/ or the 
Service tax department, there was exercise by the department seeking information 
of “roving nature” from various industry players, sometime in fag end of 2011, to 
check the status of tax payments consequent to the writ petition that was filed 
before Bombay High court.  

 

‒ The said exercise was not specific to a particular company, but was general in 
nature, given to various industry players. A generic questionnaire was issued to all 
the real estate developers, requiring them to furnish general information and 
documents like trial balance, financial accounts, details of projects being executed, 
billings and collections, service tax collected from customers, service tax deposited 
etc.  

 
‒ To hasten the above exercise steps were taken either by authorizing the visit of the 

service tax officials, under Rule 5A of the Service tax Rules, 1994 or vide the 
issuance of a summons under section 14 of the CEA. 
  

‒ The Summons under Section 14 of the CEA had been issued to specific entities in 
some cases (eg – ABC Private Limited) and in many cases the Summons have 
been issued generally in the name of the group, without naming a particular 
entity (eg – XXX Group of Cos, XXX Group of Cos. – 20 cos.).   

 



 

‒ Since the objective was to understand the business transactions in the real estate 
industry, authorized representative of the developers were summoned under 
section 14 of the Central Excise Act, 1994 (‘CEA’), to explain the same to the service 
tax department. Documents like trial balance, financial accounts etc were also 
called for.  

 

‒ It may be noted that such Summons issued under Section 14 were clearly ‘roving’ 
in nature, and no specific issue of non-payment or short payment or non-levy or 
short levy of service tax was being investigated by the department. In other words, 
the Summons was not for an ‘inquiry or investigation in respect of a service tax 
not levied or not paid or short-levied or short-paid’, but an activity for collation 
of information/ data from the developers and hence, should not be covered under 
Section 106 (2) (a) of the Service tax Voluntary Compliance Encouragement Scheme 
2013.  

 

• While the decision of the Apex Court is awaited, the real estate developers have been 
paying service tax with the service tax department, and have always intimated the tax 
payments to the service tax department.  
 
However, due to various change in law (like introduction of ‘Point of Taxation Rules’; 
Trade notice issued on the treatment of ‘PLC’, ‘Floor rise’; introduction of negative list 
based service tax regime), there have been certain cases of short payment of service tax. 
Short payment of service tax has also occurred due to IT related transitioning issues etc.  
 
The real estate developers now wish to avail benefit of the Scheme, thereby declaring 
the ‘tax dues’, which had remained unpaid because of the aforesaid reasons. 
 

• It has been the experience of various developers, that the designated officers have 
expressed their views of possibility of rejecting the VCES scheme declarations, if filed 
by the real estate developers, as ‘summons issued under Section 14’, though roving in 
nature, was issued seeking personal presence and information of generic nature like 
trial balance, financial accounts, details of projects being executed, billings and 
collections, service tax collected from customers, service tax deposited etc. 
 

• In the above background, we, on behalf of the real estate developers in Maharashtra, 
submit that: 

 

‒ In case of a Summon, there would necessarily be a requirement of personal 
presence or submission of document. Therefore, the test for allowing the benefit 
should not be whether it is a Summon or any other document (not being Summon) 
issued under Section 14. The test should also not be whether any personal presence 
or additional document has been called for.  
 

‒ The test for allowing the benefit should be whether the Summon issued under 
Section 14 is of general/ roving in nature or whether it is for a specific issue being 
investigated by the department, and whether the information sought is specific to 
an entity or whether identical information has been sought from various 
companies of the same industry. 
 



 

‒ In cases where the department issues Summons under Section 14, to gather generic 
information about the business operations of the company and for that purpose, 
seeks personal presence of a person, such Summons, being clearly ‘roving’ in 
nature, and not for an ‘inquiry or investigation in respect of a service tax not 
levied or not paid or short-levied or short-paid’, should not be covered under 
Section 106 (2) (a) of the Service tax Voluntary Compliance Encouragement Scheme 
2013.  

 
Suggestion  
 

• We suggest that it should be clarified that:  
 

‒ The benefit of Circular dated 8 August 2013 should not be read as if it is applicable 
to only such documents issued under Section 14 that are not “Summons”.  
 

‒ The benefit of the scheme should be extended even to “Summons” issued under 
Section 14, where personal presence/ additional documents have been sought, if 
the same is roving in nature.  

 

‒ The benefit of the scheme should be extended wherein Summons under Section 14 
have been issued to various companies of the industry, for collation of information 
of roving nature pertaining to the business operations, and not for a specific 
Company for any specific issue. 

 

• It may be noted that our members are committed to passing on the benefit (i.e. 
immunity from interest and penalty) to millions of common people “aam aadmi” who 
have purchased houses from the developers for living.  The positive clarification shall 
indeed impact millions of families residing in Mumbai. 

 
Given that the deadline to file the VCES application is approaching, an immediate 
clarification, permitting assesses to opt for the VCES scheme would be extremely 
forthcoming in meeting the objectives of the VCES scheme. 
 
We request you to kindly provide us an opportunity to meet and express the concerns in 
person.   
 
Thank you 
 
Yours Sincerely, 
For MCHI-CREDAI 
 
 
 
Vimal Shah 
President 
 
CC:   
 
A) The Chairperson, the Central Board of Excise and Customs 
B) The Member (Service Tax), the Central Board of Excise and Customs 
C) The Member (TRU – II), the Central Board of Excise and Customs 


