
To, 

tor 

Hon.President / Secretary, 

BRIHANMUMBAI MUNICIPAL CORPOR�TION 
Ch.E. / 6926 rm , I0 JUI 2024 

V.Thackaresey Marg, New Marine Line, 
Mumbai-400 020. 
Tel.42121421 

Email-secretariat@mchi.net 

Dear Sir. 

Maharashtra Chamber of Housing Industry(MCHI), 
Maker Bhavan-II, 4" Floor, 18, 

1) 

office of the, 
Chief Engineer (Development Plan), 
sth Floor, Annexe Bldg, 

2) 

B.M.C. Head Office, Mahapalika Marg, 
Fort, Mumbai-400 001. 
Phone No.022-22620251 

Email-che.dp@mcgm.gov.in 

Sub:- Queries regarding validity and effectiveness of Part 
Occupancy Certificate 

Reference is requested to your above referred letter, regarding queries of 
validity and effectiveness of Part Occupar.oy Certificate. 

Ref:- Your letter u/No.MCHIPRES/24-25/037, dtd.05.06.2024 

The queries mentioned in your said letter and the remarks of this 
department are as follows; 

Is a Part Occupancy Certificate' issued by the MCGM for a part of a 
building/ project which has been completed while the remaining of 
the building project is yet to be completed? If yes, under which 
provision of DCR/DCPR ? 

Remarks: Under Regulation 6(8) of DCR 1991 and Regulation 11(8) of DCPR 
2034, 'Part Oecupation Certificate' is issued by BMC. 

Is issuance of Part Occupancy Certificate for a part of a building/ 
project equivalent to issuance of an Occupancy Certificate [under 
Regulation 6(7) of the Development Control Regulations, 1991 and 
Regulation 11(7) of the Development Control and Promotion 
Regulations, 2034] for such part which entitles the builders to 
handover occupation of such part to the customer, while the 
remaining project is yet to be completed? 

Remarks: On issuance of Part Occupancy Certificate, the builder can handover 
occupation to occupy the unit/s, for which the Part Occupancy 
Certificate is issued. 

..2 



3) 

4) 

Remarks: Full' Occupancy Certificate is generally issued in following cases: 
Certificate is sought after the completion of the 

Occupancy 
entire building/ project; or 

When is a Full' Occupancy Certificate 1ssued by MCGM for a 

building/ project? 

5) 

(i) 

..2... 

(ii) 

etc. 

when Occupancy Certificate is sought for the last part of a 

building/ project,pursuant to issuance of Part Occupancy 

Certificate/s for the carlier part/s of the building/project. 

Subject to the compliance of all the IOD and amended approval 

letter conditions if any, conditions/documents which are required for 

grant of OC such as water connection, lift completion, CFO completion 

Does the reference to a Full' Occupancy Certificate in any Part 

Occupancy Certificate, or the issuance of a Full' Occupancy 

Certificate for the last part of the building/project (in which Part 

Occupancy Certificate has been issued earlier for certain parts) reduce 

the effectiveness/ validity of the Part Occupancy Certificates issued 
earlier? 

Remarks: A Part Occupancy Certificate once granted, it will remain in force 

and even if any subsequent part OC/full OC is granted, the same does 

not reduce the validity of the Part Occupancy Certificates issued 

Can a Part/ Full Occupancy Certificate be issued without interior works 
of the flats in such building/ project being finished? In such a case, 
whether a Part/ Full Occupancy Certificate shall be sufficient to 

handover occupation of such unit(s) to the customer? 
Remarks: Yes, in accordance with the MCGM circular number 

CHE/DP/9992/GEN dated 19"July 2017, O.C. is not issued on the 

basis of the completion of interior works except mandatory fixtures as 
per said circular which are required for O.C. / Part 0.C. A Part/ Full 
Occupancy Certificate shall be sufficient to handover units for which 
Part / Full OC is granted. 

This is for your information please. 
Yours fakhfylly, 

(Suni Rathod) 
Chief Engineer 

(Development Plan) 
Brihanmumbai Mahanagarpalika 

earlier. 
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